Korte omschrijving van de les
Na een onderzoek rond groente- en fruitafval krijgen de leerlingen antwoord op de vraag wat er ontstaat tijdens het rottingsproces. Na een onderzoek rond zout water en verdamping krijgen de leerlingen inzicht in het ontstaan van zoutlagen in de aarde.
Doel van de les
- De leerlingen leren hoe gas en zoutlagen kunnen ontstaan.
Duur
Ongeveer 15 minuten
Materialen
- Groente- en fruitafval
- (Doorzichtige) Plastic zak of
de onderkanten van twee
gehalveerde petflessen - Afplaktape (ducktape/breed
plakband) - Logboekwerkblad ‘Maak zelf gas’
Proef met zout:
• Doorzichtig glas
• Water
• Zout
• Lepel
• Schoteltje(s)
Voorbereiding
• Vraag de leerlingen groente- en fruitafval mee te nemen. Zorg voor genoeg groente- en fruitafval (vochtig,
zacht afval werkt het beste).
• Verzamel de materialen.
• Bij alternatief 2: Snijd de twee flessen doormidden. Bewaar de twee onderste delen van de flessen