Veelgestelde vragen

Hier vind je veelgestelde vragen over het lesprogramma over wat je doet voor, tijdens of na een aardbeving en over gaswinning in Groningen. Dit programma werd ontwikkeld door Veiligheidsregio Groningen.
Hier vind je veelgestelde vragen over het lesprogramma aardbevingen en gaswinning in Groningen. Dit programma is ontwikkeld door Veiligheidsregio Groningen. De vragen zijn ingedeeld naar drie thema’s:
 • Wat te doen voor, tijdens of na een aardbeving
 • Het lesprogramma
 • Veiligheidsregio Groningen
Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact op met Veiligheidsregio Groningen.
Kan elke school direct aan de slag met dit lesprogramma?
Iedere school kan aan de slag met het lesprogramma. Scholen die interesse hebben in de lessen kunnen contact opnemen met de Veiligheidsregio Groningen. Er wordt dan een afspraak gemaakt voor een voorlichtingsbijeenkomst. Na de voorlichtingsbijeenkomst voor de leerkrachten, waar alle benodigde basiskennis aan de orde komt, kunnen leerkrachten inloggen op de website en kunnen ze het lesprogramma gebruiken.
Wordt dit lesprogramma aangeboden op alle basisscholen in Groningen?
Alle basisscholen kunnen dit lesprogramma gebruiken. Leerkrachten die interesse hebben in lessen over gaswinning en aardbevingen kunnen informatie opvragen bij de Veiligheidsregio Groningen.
Waaruit bestaat het lesprogramma?
Het lesprogramma bestaat uit 27 lessen. De lessen zijn geschikt voor alle groepen van het basisonderwijs. Drie thema’s staan centraal:
 • Informatie over gaswinning en aardbevingen
 • Wat te doen voor, tijdens en na een aardbeving
 • Hoe ga je om met een aardbeving?
Waarom een lesprogramma over wat te doen bij aardbevingen en gaswinning uit het Groningen gasveld?
Aardbevingen zorgen voor onzekerheid en onduidelijkheid in de regio. Veel kinderen in Groningen maakten zelf ooit een aardbeving mee. Zij willen daar meer over weten, net als veel volwassenen. Het lesprogramma bereidt leerlingen voor op een aardbeving. Ze leren wat zij het beste kunnen doen tijdens een aardbeving of erna. In de lessen komt ook aan de orde wat een aardbeving is en waar deze vandaan komt. En er is aandacht voor gas en hoe gas uit de grond wordt gehaald. Met deze kennis gaan leerlingen zelfverzekerder om met aardbevingen.
Waar vind ik meer informatie over de Veiligheidsregio Groningen?
Kijk voor meer informatie over Veiligheidsregio Groningen op de website veiligheidsregiogroningen.nl.
Waarom ontwikkelde de Veiligheidsregio Groningen dit lesprogramma?
De Veiligheidsregio Groningen signaleerde bij veel ouders en kinderen een toenemende behoefte aan meer informatie over aardbevingen. Met name de aardbeving bij Hellum, in september 2015, zorgde voor veel onrust. Dit was de aanleiding voor het ontwikkelen van een lesprogramma dat kinderen zelfvertrouwen geeft door hen goed voor te bereiden op een aardbeving.
Hoe kan ik mij goed voorbereiden op een aardbeving?
Bereid je goed voor op aardbevingen.
 1. Meld je aan bij NL-Alert. Deze gratis service stuurt een signaal naar iedere mobiele telefoon bij een noodsituatie.
 2. Vraag de Risicowijzer aardbevingen aan of bekijk deze op de website van Veiligheidsregio Groningen voor het meest recente advies over wat te doen voor, tijdens en na een aardbeving.
 3. Bespreek thuis met je partner en kinderen wat je doet als er een aardbeving is.
Wat moet ik doen tijdens een aardbeving?
Het is belangrijk kalm te blijven tijdens een aardbeving en anderen om je heen tot kalmte te manen. Bereid je goed voor op een aardbeving, zodat je weet wat je kunt verwachten en wat je moet doen.
 • Blijf tijdens een aardbeving uit de buurt van ramen, spiegels en buitenmuren.
 • Bescherm indien nodig je hoofd met je handen en armen.
 • Ben je buiten? Ga uit de buurt van gebouwen, waar bijvoorbeeld glas naar beneden kan komen of waar dakpannen vanaf kunnen vallen.
Wat moet ik doen na een aardbeving?
Zorg dat je na een aardbeving goed op de hoogte blijft van de ontwikkelingen. Kijk hiervoor bijvoorbeeld op de website van de Veiligheidsregio Groningen. Of stem je radio of televisie af op RTV Noord. Je vind ook actuele informatie op de websites van NAM, de gemeente Groningen en de NOS.
Waar kan ik meer informatie vinden over gaswinning en aardbevingen?
Kijk voor meer informatie op de website van de Veiligheidsregio Groningen of van NAM.
Wie is de Veiligheidsregio Groningen?
De Veiligheidsregio Groningen wordt gevormd door alle gemeenten in de regio Groningen, de Brandweer Groningen en de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR). Het bestuur van de Veiligheidsregio wordt gevormd door de burgemeesters van de betrokken gemeenten. In Nederland zijn 25 Veiligheidsregio’s.
Wat doet de Veiligheidsregio Groningen?
Wanneer in de provincie een ramp gebeurt, komt de Veiligheidsregio Groningen in actie. Daarnaast zorgt de Veiligheidsregio Groningen dat de bewoners in de regio goed zijn voorbereid op rampen en calamiteiten door informatie te verstrekken.