- Wat te doen voor, tijdens of na een aardbeving
- Het lesprogramma
- Veiligheidsregio Groningen
Veelgestelde vragen
Hier vind je veelgestelde vragen over het lesprogramma over wat je doet voor, tijdens of na een aardbeving en over gaswinning in Groningen. Dit programma werd ontwikkeld door Veiligheidsregio Groningen.
Hier vind je veelgestelde vragen over het lesprogramma aardbevingen en gaswinning in Groningen. Dit programma is ontwikkeld door Veiligheidsregio Groningen. De vragen zijn ingedeeld naar drie thema’s:
Kan elke school direct aan de slag met dit lesprogramma?
Iedere school kan aan de slag met het lesprogramma. Scholen die interesse hebben in de lessen kunnen contact opnemen met de Veiligheidsregio Groningen. Er wordt dan een afspraak gemaakt voor een voorlichtingsbijeenkomst.
Na de voorlichtingsbijeenkomst voor de leerkrachten, waar alle benodigde basiskennis aan de orde komt, kunnen leerkrachten inloggen op de website en kunnen ze het lesprogramma gebruiken.
Wordt dit lesprogramma aangeboden op alle basisscholen in Groningen?
Alle basisscholen kunnen dit lesprogramma gebruiken. Leerkrachten die interesse hebben in lessen over gaswinning en aardbevingen kunnen informatie opvragen bij de Veiligheidsregio Groningen.
Waaruit bestaat het lesprogramma?
Het lesprogramma bestaat uit 27 lessen. De lessen zijn geschikt voor alle groepen van het basisonderwijs. Drie thema’s staan centraal:
- Informatie over gaswinning en aardbevingen
- Wat te doen voor, tijdens en na een aardbeving
- Hoe ga je om met een aardbeving?
Waarom een lesprogramma over wat te doen bij aardbevingen en gaswinning uit het Groningen gasveld?
Aardbevingen zorgen voor onzekerheid en onduidelijkheid in de regio. Veel kinderen in Groningen maakten zelf ooit een aardbeving mee. Zij willen daar meer over weten, net als veel volwassenen.
Het lesprogramma bereidt leerlingen voor op een aardbeving. Ze leren wat zij het beste kunnen doen tijdens een aardbeving of erna. In de lessen komt ook aan de orde wat een aardbeving is en waar deze vandaan komt. En er is aandacht voor gas en hoe gas uit de grond wordt gehaald. Met deze kennis gaan leerlingen zelfverzekerder om met aardbevingen.
Waarom ontwikkelde de Veiligheidsregio Groningen dit lesprogramma?
De Veiligheidsregio Groningen signaleerde bij veel ouders en kinderen een toenemende behoefte aan meer informatie over aardbevingen. Met name de aardbeving bij Hellum, in september 2015, zorgde voor veel onrust. Dit was de aanleiding voor het ontwikkelen van een lesprogramma dat kinderen zelfvertrouwen geeft door hen goed voor te bereiden op een aardbeving.