Boeken over aardbevingen in Groningen

Er zijn verschillende boeken voor kinderen over de aardbevingen in Groningen. Op deze pagina vind je een aantal boeken:

  • Groetjes uit Zeerijp
  • Moeze en de aardbeving
  • Noor en Heiko grijpen in
  • Schokkend

Scheuren in je huis, op school en in de liefde…

Chrisje (11) woont in Zeerijp in Noordoost-Groningen. Het laatste jaar op de basisschool lijkt een mooi jaar te worden: de afscheidsmusical, een supergezellige klas en misschien wel haar eerste verkering.
Maar van de ene op de andere dag gooit een aardbeving roet in het eten. De school in Zeerijp raakt beschadigd en de kans is groot dat Chrisje haar laatste jaar in een wildvreemde klas in een ander dorp moet afmaken. Samen met de meester bedenkt de klas een geldinzamelingsactie om de school te redden.
Goed nieuws zou je denken, maar dan gaat het volledig mis: het geld wordt gestolen én de meester verdwijnt. Zouden die twee dingen met elkaar te maken hebben? Chrisje en haar vrienden zetten alles op alles om dat uit te zoeken.

Te bestellen via: L. van Geel: Groetjes uit Zeerijp | Groninger boeken.

Op een avond begint het huisje van de muis Moeze te schudden. Ook hoort ze een raar geluid. In de muren van haar huisje zitten allemaal scheuren. Wat is er aan de hand? 

De impact van de aardbevingen wordt door de inwoners van de provincie Groningen letterlijk en figuurlijk dagelijks gevoeld. Al vele jaren. In veel gezinnen is het een actueel onderwerp aan de keukentafel. Het onderwerp houdt veel kinderen bezig. Is ons huis wel veilig, kan ik wel lekker slapen, vinden we het nog leuk hier te wonen ?
In kranten en boeken wordt veel over Groningen geschreven. Maar voor kinderen is er niet zoveel.
Dit bracht Maartje Broerken (19 jaar, student ‘docent beeldende kunst en vormgeving’) en Trees Nolden (62 jaar) op het idee een prentenboek voor kinderen te schrijven. Om op hun niveau uit te leggen wat er aan de hand is en hen op een positieve manier te benaderen.

Te bestellen via: Moeze en de aardbeving | Groninger boeken.

Noor en Heiko wonen in een Gronings dorpje waar vaak aardbevingen voorkomen. Daardoor zijn er heel veel huizen beschadigd. Er lopen elke dag mensen in het dorp rond om de schade te bekijken, huizen veiliger te maken, oude huizen af te breken en nieuwe te bouwen. De dorpsbewoners hebben het maar druk met deze ‘mannen met mappen’, zo ook de ouders van Noor en Heiko. En dat is niet altijd leuk voor de kinderen. Tijd voor Noor en Heiko om in te grijpen!

Te bestellen via: De Kler | Noor en Heiko grijpen in.

‘Schokkend’ is een verhaal voor leerlingen in de bovenbouw van de basisschool. Naast het verhaal dat beurtelings door de hoofdpersonages Sterre en Berend verteld wordt, bevat het boek informatiedelen over gaswinning, aardbevingen en Groningen.

Als Sterre en haar vriendinnen hun boomhut vernield aantreffen, is al snel hun conclusie dat dit het werk van de jongens zal zijn. Als ze vervolgens wraak willen nemen, zijn ze er getuige van dat het hol van de jongens instort. Reden van de vernieling van de boomhut zowel als het hol, zijn aardbevingen.
Als op school deelgenomen wordt aan een wedstrijd op het gebied van groene energie, weten Sterre en Berend dit te verbinden met het onderwerp aardbevingen dat in hun omgeving sterk leeft. Met een aardbevingsbestendige boomhut voorzien van alternatieve energiebronnen gaan ze de strijd aan met andere Nederlandse scholen.

Te bestellen via: Bureau voor Levend Leren – shop.