Huizen en gebouwen sterker maken

De versterkingsoperatie; misschien heb je dit woord al wel eens gehoord. Of je hebt gehoord dat jouw huis moet worden versterkt. Misschien ga je ook tijdelijk in een wisselwoning wonen. Het zijn allemaal moeilijke woorden die te maken hebben met het sterker maken van huizen en gebouwen op plekken waar aardbevingen zijn. Wat betekenen die woorden? En hoe werkt versterken? Je leest het hier.

In Groningen zijn soms aardbevingen. Het is belangrijk dat iedereen in Groningen een veilig huis heeft. Daarom moeten sommige huizen sterker worden gemaakt. Dat doet de Nationaal Coördinator Groningen (NCG). De mensen van deze organisatie bekijken alle huizen en gebouwen in Groningen en vertellen of ze sterk genoeg zijn. Alles voor een sterk huis voor iedereen in Groningen. Dus ook voor jou.

Is een huis sterk genoeg? Superfijn! Dan hoeft er niets te gebeuren. Is een huis niet sterk genoeg? Dan moet er wél iets gebeuren met het huis. Dat noemen wij versterken. Een huis sterker maken kan voor veel gedoe en stress zorgen. Ook kan het lang duren. En misschien ga je een tijdje in een ander huis wonen. Als dat allemaal voorbij is, heb je wel weer een fijn, sterk huis.

Het helpt als je weet wat er gaat gebeuren als jouw huis wordt versterkt. Wil jij dat weten? We leggen het hier uit in vijf stappen.

 

1. Komt jouw huis aan de beurt?

In Groningen staan veel huizen die al sterk genoeg zijn. Maar dat zijn ze niet allemaal. Sommige huizen moeten eerst nagekeken worden. Het is veel werk om alle huizen te onderzoeken. Dat kost veel tijd. Misschien gaan ze jouw huis ook nakijken. Dan krijgen je ouders een brief waarin staat wanneer de NCG dat gaat doen.

2. Je huis wordt onderzocht

Er komen onderzoekers bij je thuis. Zij bekijken hoe sterk je huis is. Dat kan soms snel in ongeveer één uur. Als je huis lijkt op andere huizen kan het snel. Maar soms hebben onderzoekers meer tijd nodig. Dan moeten ze misschien ook gaten boren of graven. Dat is best vervelend als je bijvoorbeeld muziek wilt luisteren of een filmpje wilt kijken. Je ouders weten wanneer de onderzoekers komen. Zij kunnen dat aan je vertellen of je kunt het aan ze vragen.

Na het onderzoek schrijven de onderzoekers op wat ze hebben gezien. Daarna weten ze of jullie huis sterk genoeg is of niet. Dat kan soms wel negen maanden of langer duren. Best heel lang wachten!

3. De oplossing voor jouw huis

De onderzoekers hebben een lange tekst geschreven over jouw huis. Dit noemen we een rapport. Er komt een bewonersbegeleider bij jullie thuis die met je ouders over dit rapport wil praten. Hij/zij vertelt je ouders of jullie huis sterk genoeg is óf dat het huis versterkt moet worden. Dat is een belangrijk moment. Als je huis versterkt moet worden, geeft dat voor jou en je familie misschien veel gedoe en stress. Dat wil je natuurlijk liever niet. Maar uiteindelijk is het belangrijk dat iedereen een veilig huis heeft.

Er zijn twee manieren om je huis te versterken.

  1. Je eigen huis wordt sterker gemaakt.
  2. Je eigen huis wordt gesloopt en er wordt een nieuw huis voor jou en je familie gebouwd, op dezelfde plek.

De bewonersbegeleider vertelt je ouders hoe jullie huis sterker wordt gemaakt. Hij/zij gaat je ouders ook helpen om het allemaal iets makkelijker te maken. Hij of zij zal vaker bij je thuis komen. Jij kunt ook al je vragen aan hem of haar stellen.

Vanaf nu kan het heel lang duren voordat ze aan jullie huis gaan werken. Dat komt omdat er niet genoeg mensen zijn om alle huizen in één keer te verbouwen. Daarom wacht iedereen zijn beurt af. Wachten is niet fijn. Zit jij ermee dat het wachten lang duurt? Praten lucht op! Dat kan bijvoorbeeld met je ouders, vrienden of familie. Maar praten kan ook altijd met de Kindertelefoon.

4. Eindelijk… aan de beurt!

Jullie huis is aan de beurt! Eerst maakt de bewonersbegeleider een plan, samen met je ouders en de aannemer. Ze komen daarom vaak bij jullie thuis. In het plan staat wat er precies gaat gebeuren. Je ouders moeten veel dingen uitzoeken en veel keuzes maken. Dat is lastig. Misschien praten ze er ook vaak over waar jij bij bent. Of misschien zijn ze vaker boos of maken ze soms ruzie. Dat kan heel rot zijn. Is het thuis even niet zo gezellig en zit je daarmee? Praten lucht op! Dat kan bijvoorbeeld met je vrienden, familieleden of op school. En het kan ook altijd met de Kindertelefoon.

5. De werkzaamheden beginnen

Nu begint het écht. Het bouwbedrijf gaat aan het werk. Soms duurt dat een paar weken. Maar het kan soms ook wel een jaar duren. Je ouders weten meestal hoe lang het voor jullie gaat duren. Vraag ze gerust als je het wilt weten.

Soms kun je tijdens de werkzaamheden niet thuis blijven wonen. Dan verhuis je tijdelijk naar een wisselwoning. Wisselwoningen zijn huizen die speciaal gebouwd zijn voor mensen die niet thuis kunnen wonen als hun eigen huis wordt versterkt. In een wisselwoning zijn veel dingen anders. De weg naar school is anders, de buurt is anders en je kunt niet al je spullen meenemen. Dat is wennen en kan soms best vervelend zijn. Het is altijd tijdelijk en na de wisselwoning ga je terug naar je eigen, versterkte huis.

Stel je vragen

Moet jouw huis ook versterkt? Of zijn je ouders bezig met het maken van plannen? Wil jij weten bij welk stapje jullie nu zijn? Je kan dit vragen aan je ouders of de bewonersbegeleider die jullie helpt. Zij vertellen het graag aan je. Dat geeft duidelijkheid.

Dit zijn de moeilijke woorden die je misschien wel eens hoort:

  • Aannemer: iemand die helpt met het bouwen of verbouwen van huizen. Een aannemer helpt met een plan om een huis sterker te maken. De aannemer zorgt ervoor dat de bouwvakkers het ook echt zo doen.
  • Bewonersbegeleider: iemand die je ouders helpt tijdens het versterken van jullie huis.
  • Versterken: het sterker maken van een huis of het opnieuw bouwen van een huis zodat het huis beter tegen een aardbeving kan.
  • Versterkingsoperatie: alle huizen in Groningen die versterkt moeten worden en alle werkzaamheden die daarvoor gedaan moeten worden.
  • Wisselwoning: een tijdelijk huis waar je kunt wonen als jouw huis verbouwd wordt om je huis sterker te maken.

Zie ook