Huizen en gebouwen sterker maken

In Groningen zijn soms aardbevingen. Het is belangrijk dat iedereen in Groningen een veilig huis heeft. Daarom moeten sommige huizen sterker worden gemaakt. Dat doet de Nationaal Coördinator Groningen (NCG). De mensen van deze organisatie bekijken alle huizen en gebouwen in Groningen en vertellen of ze sterk genoeg zijn. Alles voor een sterk huis voor iedereen in Groningen. Dus ook voor jou.

Is een huis sterk genoeg? Superfijn! Dan hoeft er niets te gebeuren. Is een huis niet sterk genoeg? Dan moet er wél iets gebeuren met het huis. Dat noemen wij versterken. Een huis sterker maken kan voor veel gedoe en stress zorgen. Ook kan het lang duren. En misschien ga je een tijdje in een ander huis wonen. Als dat allemaal voorbij is, heb je wel weer een fijn, sterk huis.

Het helpt als je weet wat er gaat gebeuren als jouw huis wordt versterkt. Wil jij dat weten? We leggen het hier uit in vijf stappen.

Stel je vragen

Moet jouw huis ook versterkt? Of zijn je ouders bezig met het maken van plannen? Wil jij weten bij welk stapje jullie nu zijn? Je kan dit vragen aan je ouders of de bewonersbegeleider die jullie helpt. Zij vertellen het graag aan je. Dat geeft duidelijkheid.

Dit zijn de moeilijke woorden die je misschien wel eens hoort:

  • Aannemer: iemand die helpt met het bouwen of verbouwen van huizen. Een aannemer helpt met een plan om een huis sterker te maken. De aannemer zorgt ervoor dat de bouwvakkers het ook echt zo doen.
  • Bewonersbegeleider: iemand die je ouders helpt tijdens het versterken van jullie huis.
  • Versterken: het sterker maken van een huis of het opnieuw bouwen van een huis zodat het huis beter tegen een aardbeving kan.
  • Versterkingsoperatie: alle huizen in Groningen die versterkt moeten worden en alle werkzaamheden die daarvoor gedaan moeten worden.
  • Wisselwoning: een tijdelijk huis waar je kunt wonen als jouw huis verbouwd wordt om je huis sterker te maken.

Zie ook