Gaskraan dicht en nu?

Waarom geen gasboringen meer in Groningen?

Het gas uit Groningen was nodig voor de verwarming van onze huizen en om te koken. De gaswinning in Groningen leidt tot aardbevingen. Hierdoor ontstaat veel schade aan huizen en gebouwen en voelen mensen zich niet meer veilig. Ook krijgen mensen last van stress en andere psychische klachten. Daarom is de gaskraan in het Groningenveld gesloten en gaan we op zoek naar andere energiebronnen.

Waar komt ons gas nu vandaan?

In het verleden gebruikten wij behalve ons eigen gas, ook gas uit Rusland. Om niet meer afhankelijk te zijn van Rusland kijkt Nederland naar andere mogelijkheden. Het gas dat we in Nederland gebruiken komt onder andere uit Noorwegen en Nederland zelf. Dat is niet genoeg om aan de vraag naar gas in ons land te voldoen. Daarom probeert Nederland op verschillende manieren om gas uit andere landen te halen en te kijken naar andere energiebronnen.

Andere energiebronnen

Behalve gas zijn er andere energiebronnen die we kunnen gebruiken om te koken en onze huizen te verwarmen. Bijvoorbeeld:

  • Zonne-energie: dit is energie die vrijkomt door de warmte en het licht van de zon
  • Windenergie: we gebruiken windmolens om de kracht van wind om te zetten in elektrische energie.
  • Biomassa: biomassa is een term voor materiaal van plantaardige of dierlijke herkomst, zoals hout, mais, mest, voedselresten of plantaardige olie. Het kan worden gebruikt als energiebron door verbranding, vergassing of vergisting van bijvoorbeeld afval, mest of hout.
  • Waterkracht: dit is energie die opgewerkt wordt uit stromend water. Bijvoorbeeld een stuwdam.
  • Bodemwarmte: bodemwarmte komt van de zon. Zonlicht verwarmt (vooral in de zomer) de bodem en het bodemwater. ‘s Winters pompen we het bodemwater op om onze huizen te verwarmen.

Ook is Nederland bezig om gas in vloeibare (waterige) vorm uit andere landen te halen. Deze vorm van gas wordt Liquefied Natural Gas (LNG) genoemd. Dit gas wordt per schip naar Nederland vervoert. Om het vloeibaar gas van de schepen in gasleidingen te brengen, zijn LNG-terminals nodig die het vloeibaar gas weer gasvormig maken. In Rotterdam staat bijvoorbeeld zo’n terminal.

Zonne-energie is een duurzame energiebron

Is er te weinig gas?

Het is goed om te weten dat er op dit moment geen tekort aan gas is in ons land. Als er toch een tekort aan gas is of dreigt, wat wordt er dan gedaan? Dan kunnen we een aantal maatregelen nemen: 

  • De regering werkt ten eerste met een waarschuwingssysteem. Als er een tekort aan gas dreigt, gaan er alarmbellen af. En kunnen er maatregelen worden genomen om te voorkomen dat we echt een gastekort krijgen.
  • De Nederlandse regering vraagt bedrijven om minder gas te verbruiken in ruil voor een vergoeding.
  • De regering kan ervoor kiezen om bedrijven en instellingen verplicht minder gas te laten verbruiken. Zodat bijvoorbeeld ziekenhuizen en inwoners van Nederland gewoon verwarming kunnen gebruiken.

Wat kun jij zelf doen om minder gas te verbruiken?

  • Verwarm alleen de ruimte waar je zelf bent en houd deuren naar andere ruimtes dicht.
  • Zet de kachel wat lager en trek warme kleren aan.
  • Zet de kachel ‘s nachts wat lager of als je niet thuis bent.
  • Probeer niet langer dan vijf minuten te douchen.
  • Maak kieren en gaten in je huis dicht. Zodat de warmte niet kan ontsnappen.

Het kan handig zijn om de tips die hierboven staan met bijvoorbeeld je ouders te bespreken.

Zie ook